Mona Olofsson, Maria Lundblom Bäckström, Maggan Wier, Susanne Lundell, Jenny Fridlund och Christer Olofsson är redo för nya upptåg. Även Rodney Bendz, som saknas på bilden, är laddad för att spexa för publiken.

Revygäng redo att underhålla på nytt

VIREDA
Om drygt en månad är det premiär för Vireda amatörteaters nya buskisföreställning.
  Att det är svårt att få ett recept till stånd lär stå klart för publiken efter den. Förvecklingarna blir nämligen många. Viredas eget revygäng - Vireda amatörteater - står redo att ställa sig på scenen.

- Vi har haft ett uppehåll, men nu är det dags igen. Det blir sjunde gången totalt. I år har vi några nya i ensemblen, berättar Christer Olofsson, en av aktörerna.
Årets föreställning heter "Att få ett recept till stånd". Handlingen utspelar sig dels på ett ålderdomshem dels hos den lokale handlaren i hans affär.
  - Utan att avslöja för mycket av handlingen kan man säga att det på båda platserna förs en tillvaro där stämningen behöver lättas upp, säger Olofsson.
Regissör Sven Brandt fyller i:
  - Två gamla damer får representera hela befolkningen på ålderdomshemmet. De lider, liksom övriga på hemmet, av en svår depression. Så hittar de ett recept på en brygd, men det visar sig inte vara helt enkelt att få receptet till stånd eftersom damerna har svårt att samarbeta. Den ena damen ser nämligen inte och den andra är döv. Förvecklingarna blir många och livet förändras för de inblandade och även för handlaren.

Eget manus
Manuset till buskisföreställningen har skrivits av aktörerna själva.
  - Vi gör allt från idé till manus och rekvisita själva. Sen har vi några som stöttar med biljettförsäljning, fika och inspiration, berättar Maggan Wier.
Föreställningen har premiär den 19 februari. Under februari och mars kommer sedan ytterligare fem föreställningar att ges i Vireda Ungdomsgård. Biljetterna, 60 till antalet till varje föreställning, släpps inom kort.
  - Det här är en liten lokal, där närheten till publiken är stor. Det brukar upplevas som häftigt av publiken, säger Åke Carlström som sköter ljudet.
 
Ur Tranås Tidning 8/1 2010

Buskisgäng gör comeback

VlREDA
I två år har Vireda amatörteatergrupp haft uppehåll men i år är det dags för buskis igen. Hundra biljetter är redan sålda.
  Det är mindre än en månad till premiären 19 februari och medlemmarna i teatergruppen utnyttjar alla helger och annan ledig tid maximalt för att repetera in replikerna.
  - Detta är något av en comeback för teaterföreningen. Det är i stort sett samma gäng, det är två nykomlingar, säger regissören, Sven Brandt.
  Han har tidigare arbetat som studioman på SVT och är van att instruera skådespelare och de som söker ljus och ljud. I gruppen ingår även medarbetare som sköter serveringen i paus.

 - På landsbygden hjälps alla åt, gammal som ung. För att det ska hända saker på landsbygden får man själv se till att det händer, säger Mona Olofsson.

Nära publiken
Hon är en av sju aktörer på den lilla scenen i Vireda ungdomsgård. Huset är ursprungligen ett gammalt brygghus, för att de sextio åskådarna ska få plats krävs det att utrymmet utnyttjas maximalt. Det blir en väldig närhet mellan skådespelare och publik.
Teaterföreningen bildades för sju-åtta år sedan i samband med ett midsommar-firande.


Att spela buskis i Vireda var något som gick hem, det blev föreställningar flera år i rad. 2008 och 2009 tog föreningen paus men nu är det full fart igen, sex föreställningar är inplanerade under februari och mars och publiken väntas komma från både Gränna, Aneby och Huskvarnahållet.

Dunderkur
  Årets föreställning handlar om två äldre damer, som hittar ett recept på en medicin som ska väcka bygden ur vinterdeppigheten. Tyvärr har damerna inte alla sinnen i behåll, det blir missförstånd. Medicinen de tillverkar är ganska långt från vad som stod i receptet. Det visar sig att den fungerar långt över förväntan och det blir många oväntade följder. Buskisen heter för övrigt ”Att få ett recept till stånd”.
Nu återstår finputsningen innan premiär.
 
   - Sista scenen är inte satt ännu. Man jobbar bättre under press, säger Margareta Wier.
 
Ur Jönköpings Posten 26/1 2010